F1: Pole position na VC Bahrajnu pre Rosberga

20.04.2013 Celý región

Manama 20. apríla (TASR) - Na nedeľňajšej Veľkej cene Bahrajnu, štvrtého podujatia seriálu MS F1, vyštartuje z prvého miesta Nemec Nico Rosberg.

Jazdec tímu Mercedes si v sobotňajšej kvalifikácii na okruhu v Sakhire vybojoval svoju druhú "pole position" v kariére, keď o 254 tisícin sekundy predstihol obhajcu titulu, krajana Sebastiana Vettela (Red Bull). Tretí skončil Španiel Fernando Alonso zo stajne Ferrari (+0,337).

Rosberg tak po prvý raz v kvalifikácii zdolal svojho tímového kolegu Lewisa Hamiltona, Brit dosiahol v tretej kvalifikačnej časti štvrtý najrýchlejší čas. Na štarte VC sa však predstaví o päť miest nižšie, keďže dostal penalizáciu za výmenu prevodovky medzi sobotňajšími tréningovými jazdami. Okrem Hamiltona príde o tri miesta na štarte aj pilot Red Bullu Mark Webber, ktorý skončil v kvalifikácii piaty. Zo štvrtého miesta tak v nedeľu odštartuje Brazílčan Felipe Massa (Ferrari).

Výsledky kvalifikácie na VC Bahrajnu:

1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 1:32,330 min., 2. Sebastian Vettel (Nem./Red Bull) +0,254, 3. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +0,337, 4. Lewis Hamilton (Brit./Mercedes) +0,432, 5. Mark Webber (Austr./Red Bull) +0,748, 6. Felipe Massa (Braz./Ferrari) +0,877, 7. Paul di Resta (Brit./Force India) +0,905, 8. Adrian Sutil (Nem./Force India) +0,916, 9. Kimi Räikkönen (Fín./Lotus) +0,997, 10. Jenson Button (Brit./McLaren) bez času v tretej kvalifikačnej fáze



V treťom tréningu na VC Bahrajnu najrýchlejší Alonso na Ferrrari

Najrýchlejší čas 1:33,247 minúty dosiahol v treťom a záverečnom tréningu formule 1 na Veľkú cenu Bahrajnu Fernando Alonso na Ferrari.

Španielsky pilot, ktorý na púštnom okruhu v Sakhiri už trikrát zvíťazil bol o 0,101 sekundy rýchlejší ako minulorčný víťaz a líder seriálu MS Sebastian Vettel na Red Bulle.

Tretie miesto si vyjazdil Austrálčan Mark Webber na Red Bulle (1:33,380). Fín Kimi Räikkönen, ktorý je druhý v poradí svetového šampionátu a triumfoval na úvodnej Veľkej cene Austrálie, sa musel uspkojiť so štvrtým najrýchlejším časom (1:33,446).

Hamilton na Mercedese dostal penalizáciu za vymenenú prevodovku

Lewis Hamilton sa na štarte nedeľňajšej Veľkej cene Bahrajnu v pretekoch formule 1 predstaví o päť miest nižšie pre penalizáciu, ktorú dostal jeho Mercedes za výmenu prevodovky.

Prevodovka sa bez trestu môže podľa pravidiel F1 meniť až po piatich pretekoch, pričom v tejto sezóne sa konali zatiaľ len štyri.

K výmene prevodovky došlo medzi sobotňajším tréningovými jazdami ešte pred kvalifikáciou.

Hamilton tak s najväčšou pravdepodobnosťou nezopakuje Veľkú cenu Číny, kde štartoval z pole position. Momentálne je v aktuálnom poradí jazdcov na štvrtom mieste, pričom na lídra a úradujúceho majstra sveta Sebastiana Vettela z Red Bullu stráca len 12 bodov.

Okrem Hamiltona príde o tri miesta na nedeľňajšom štarte aj pilot Red Bullu Mark Webber, Estaban Gutierrez zasa za incidenty počas Veľkej ceny Číny si pohorší o päť miest.
 

Vyberte región